Natuurlijk is het belangrijkste om je telefoon niet ergens uit het zicht te leggen of te verliezen. Maar mocht het toch zover zijn dat iemand je telefoon heeft gestolen, dan wil je niet dat diegene ook toegang heeft tot alle data die er op staat. Hieronder een aantal tips.

Stel een pincode in

Moderne telefoons bieden de mogelijkheid om een beveiligingsstap in te stellen voor de telefoon kan worden gebruikt. Denk hierbij aan het instellen van een Pincode of een patrooncode waarbij je een bepaald patroon moet maken voor de telefoon vrijgegeven wordt.

Zoek mijn telefoon-apps

Mocht je je telefoon kwijt zijn, of je ‘m nou vergeten bent of dat er sprake is van diefstal, kan je door middel van de GPS van het toestel traceren waar het toestel zich bevindt. Door apps als Find My iPhone en Android Device Manager kan je zo zien waar je toestel is. Meestal bieden deze apps ook mogelijkheden om de telefoon te blokkeren of om een soort alarm af te laten gaan.

Noteer het IMEI-nummer

Dit is de minst moderne tip maar wel een effectieve. Het IMEI nummer kan worden opgenomen in de database met gestolen telefoons. Ook kan via het IMEI nummer de telefoon worden bestookt met SMSjes als ‘Dit is een gestolen telefoon, ga naar de politie’, wat het doorverkopen minder interessant maakt.

 

Genezen

Als dan toch je telefoon gestolen is, doe dan het volgende:

–          Blokker je abonnement. Dit levert je natuurlijk niet je telefoon op, maar zorgt er wel voor dat er niet naar dure betaalnummers gebeld wordt op jouw kosten.

–          Doe aangifte. Met het IMEI nummer kan je je telefoon als gestolen opgeven bij de politie.

–          Zoek online. Zeker als je telefoon staat ingesteld om automatisch afbeeldingen te backuppen. Het gebeurt namelijk vrij vaak dat de nieuwe ‘eigenaar’ foto’s van zichzelf of andere herkenbare plekken maakt waarmee je kan proberen de telefoon terug te krijgen.