Vakantie is een leuke tijd. Je kunt genieten van de zon, de stranden en je brengt veel tijd door met jouw gezin. Om van deze momenten te genieten, heb je maanden van tevoren alle voorbereidingen getroffen. Maar heb je er ook aan gedacht hoe je jouw huis zal bewaken. Want je moet uiteindelijk weer terug naar huis komen, toch? Hier zijn er enkele voorzorgsmaatregelen tegen inbraak, als je voor een langere periode wegblijft.

Sluit alles goed op

Controleer alle raam- en deursloten en zorg ervoor dat ze allemaal op slot zijn voordat je weggaat. Vergeet niet om bijgebouwen, schuren en garages te beveiligen. Laat niets ontgrendeld achter. Vraag de slotenmaker in Arnhem om de sloten en ramen extra te verstevigen.  Houd gereedschappen achter slot en grendel zodat ze niet gebruikt kunnen worden om in te breken in jouw huis. Als je geen andere keus hebt dan een ladder buiten te laten, zorg er dan voor dat deze met een hangslot en ketting aan een vaste bevestiging is bevestigd.

Kostbare spullen moeten in de kluis

Verberg je kostbare spullen goed of nog beter, doe het in de kluis. Zet je sieraden en belangrijke papieren liever in de kluis, of vraag een familielid om die voor je te houden. Je kunt ook niet met alle waardevolle spullen op vakantie gaan. Bewaar geen noodsleutels op opvallende plaatsen zoals onder de schoenenkast, op de vensterbank of onder een rots of bloempot. Haal indien mogelijk elk waardevol item uit de auto en vergrendel zowel de wielen als de garage.

Installeer een beveiligingssysteem

Beveiligingssystemen zijn een uitstekende manier om verbonden te blijven met jouw woning en inbrekers af te schrikken met een alarmsysteem. Zorg ervoor dat je het systeem effectief gebruikt – verwacht niet zoiets als een sticker met de naam van een beveiligingsbedrijf om dieven op afstand te houden. Thuis een beveiligingssysteem hebben is één ding, maar als het nooit aan staat, zal het niet helpen. Sluit je ook aan bij een beveiligingsbedrijf. Wanneer het alarm overgaat, kunnen zij meteen langsrijden en de autoriteiten inschakelen.

Plaats jouw plannen niet op social media

Op vakantie gaan is spannend en het kan erg verleidelijk zijn om je plannen op Facebook en andere sociale media te delen. Je moet echter enige voorzichtigheid betrachten en niet te veel informatie delen – je weet nooit of de informatie die je daar plaatst door de verkeerde persoon zal worden gezien of gehoord!

Voldoende buitenverlichting

Als je jouw voorerf verlicht, houdt je de inbreker ver van jouw huis. Inbrekers willen niet gezien worden en zullen daarom waarschijnlijk wegblijven van de verlichte gebieden. Met voldoende buitenverlichting houden de inbrekers afstand van je huis. Jouw achtertuinen en de voorkant van het huis, garage, paden en andere structuren die buiten aanwezig zijn, moeten voldoende verlicht zijn. Je kan lampen gebruiken die door beweging worden geactiveerd en zonne-energie om energie te besparen. Gebruik een timer voor je buitenverlichting, aangezien je niet thuis zal zijn om die zelf aan en uit te kunnen doen.