Bij een Denial-of-service-aanval (dos-aanval) wordt een poging gedaan om een computer, netwerk of dienst onbruikbaar te maken. Bij een distributed denial-of-service-aanval (ddos-aanval) wordt de aanval uitgevoerd vanuit meerdere computers tegelijk. Een veel voorkomende aanvalsvorm is het doelsysteem te verzadigen met externe communicatieverzoeken, zodat het niet kan reageren op legitieme verzoeken.

Hoe herken je een ddos-aanval? Het Amerikaanse Computer emergency response team (US-CERT) noemt de volgende symptomen:

  • ongebruikelijke traagheid van het netwerk;
  • het niet beschikbaar zijn de website;
  • het onvermogen om de website te bezoeken;
  • een drastische toename van het aantal spam e-mails.

dos- en ddos-aanvallen kunnen ook leiden tot problemen bij andere computers of netwerken die verbonden zijn met het doelwit. Bij een grootschalige aanval kunnen zelfs gehele geografische gebieden getroffen worden, ook al hoeft dit niet altijd ook de intentie van de aanvaller te zijn.