Windows XP

Microsoft beëindigt 8 april 2014 de ondersteuning van het besturingssysteem Windows XP na ruim 12 jaar. Vanaf dan ontvang je geen automatische beveiligingsupdates meer om lekken in Windows zelf te dichten en dit heeft gevolgen voor de bescherming van de persoonlijke gegevens. Het internetbankieren of doen van belastingaangifte is vanaf 8 april niet meer zonder risico.

Het wordt tijd om afscheid te nemen van Windows XP. Het Nationaal Cyber Security Centrum adviseert om niet meer online te werken op een computer met Windows XP. Alternatieven zijn upgraden naar Windows 8 of het aanschaffen van een machine met een moderner besturingssysteem. Dit laatste is noodzakelijk als je pc het niet aankan om te upgraden naar een hogere versie.

Helaas zijn deze opties aan de prijzige kant. Een alternatieve mogelijkheid is om Windows XP te vervangen door een ander besturingssysteem zoals Linux. Het is wel even wennen, maar Linux is veel minder virusgevoelig dan Windows. XP zal nog steeds wel prima functioneren na 8 april, maar het risico op misbruik wordt wel steeds groter als er meer gaten in het systeem bekend worden.