Tegenwoordig doen we het allemaal wel eens. Nog even die bikini scoren voor de vakantie zonder naar de stad te gaan, de boodschappen die in de keuken geleverd worden, eten even bestellen wanneer je ècht geen zin hebt om te koken en wat dacht je van die bank? Die is toch veel te zwaar om zelf in de auto te laden en later naar 4-hoog te tillen? Online bestellen is veel makkelijk en sneller! Maar hoe veilig is het eigenlijk? De cijfers van cybercriminaliteit stijgen elk jaar weer, dus opletten is zeker van belang. Maar waar let je eigenlijk op wanneer je creditcard pakt?

Veilig online shoppen begint in je eigen huis! Check daarom je eigen laptop/PC of deze wel met het nieuwste besturingssystemen werkt. Update je webbrowser en werk je beveiligingspakket regelmatig bij. Daarbij is het belangrijk dat je op de (Nederlandse) webshops altijd let op de aanwezigheid van een thuiswinkel waarborg of Webshop keurmerk. De Thuiswinkel Waarborg houdt namelijk een ledenpagina bij waarbij je kan checken of de webshop daadwerkelijk lid is of niet.

Wanneer je bij het afrekenen op een webshop je moet laten registreren kies er dan voor om een uniek wachtwoord te bedenken. Een wachtwoord is sterk wanneer deze letters, cijfers en tekens bevat. Zorg er voor dat je dit wachtwoord niet voor andere doeleinden gebruikt! Daarbij moet je op de “https” letten. Wanneer het webadres hiermee begint is de internetverbinding beveiligd en afgeschermd voor onbevoegden. Daarna is het belangrijk dat je voor het juiste betaalmiddel kiest. iDeal is hierbij, in Nederland, de beste en betrouwbaarste en er zijn nog geen klachten over bekend.

Druk na je betaling de factuur altijd af en houd je rekening in de gaten wanneer de transactie er vanaf getrokken wordt. Toch problemen? Schroom dan niet om een klacht in te dienen. Hoe eerder problemen aan het licht komen, des te beter.