En nee, dan hebben we het niet over die onvermijdelijke, maar oh zo vervelende, vette vingers op het scherm.  Een aantal telefoons, waaronder de iPhone 5 en de Galaxy S5, hebben een vingerafdruksensor ingebouwd. Deze sensor leest vingerafdrukken en kan deze verifiëren om toegang tot het toestel te verlenen. Een vingerafdruk is voor iedereen uniek wat dit een goede beveiligingsmethode maakt.

Zo werkt het
Een vingerafdruksensor maakt gebruikt van biometrie. Dit is de techniek van het meetbaar maken en vaststellen van fysieke, psychologische en/of gedragseigenschappen van een persoon. Als je je vinger op de sensor plaatst zendt de chip onder de sensor een signaal uit waardoor de sensor de unieke lijntjes van jouw vingerafdruk scant. Deze scan wordt vergeleken met patronen uit de database. Als de vingerafdruk blijkt te matchen met een afdruk waarvoor je toegang hebt ingesteld tot je telefoon wordt je telefoon ontgrendeld.

Veilig?
De grote vraag is natuurlijk of het veilig is. Als voorbeeld nemen we de techniek die Apple Touch ID noemt. Deze techniek kijkt niet alleen naar de unieke lijntjes, maar ook naar de diepere huidlagen. Hierdoor wordt er een soort 3D model gemaakt van je vingerafdruk waardoor ook een kopie van je vingerafdruk je telefoon niet ontgrendeld. Bovendien leert het systeem elke scan bij en voegt het extra informatie toe aan de database. Je kan tevens meerdere vingers registreren, waardoor bijvoorbeeld ook je partner de telefoon kan ontgrendelen.

Als extra veiligheidsmaatregel is ingesteld dat er na een periode van 48 uur waarin er geen scan is gemaakt het toestel alsnog met een wachtwoord ontgrendeld moet worden. Ook als de scan 5x niet herkend wordt kan het toestel alleen met wachtwoord ontgrendeld worden.