The Prey Project is een innovatief programma dat je kunt gebruiken om je apparatuur, zoals laptops en smartphones, te beschermen tegen diefstal. Waar het voorheen onmogelijk was om te achterhalen waar je smartphone of laptop naartoe verdwenen was na een diefstal, is dat met Prey niet langer het geval. In veel gevallen weet je zelfs precies wie je apparaat gestolen heeft en is het voor de autoriteiten een koud kunstje om deze persoon te arresteren en jou je apparaat terug te geven.

Wat is Prey?

Prey is een programma dat op de achtergrond van je laptop of smartphone werkt. Op computers is het programma vrijwel onzichtbaar: het staat niet bij je processen, niet op je bureaublad en ook niet bij de program files. Is een crimineel zich niet bewust van het bestaan van de software, dan gaat het programma ook niet gevonden worden. Op je smartphone is het programma wel zichtbaar als app, maar je kunt het verwijderen van de app wel bemoeilijken.

Met Prey kun je een apparaat via het internet als gestolen aangeven. Wanneer dit gebeurt, kun je verschillende opties gebruiken om je apparaat terug te krijgen.

Mogelijkheden met Prey

Prey kun je gratis gebruiken voor maximaal drie apparaten. Je kunt van deze apparaten zien waar ze zich bevinden, op afstand een alarm laten afgaan en een bericht sturen naar het apparaat dat zichtbaar is voor de crimineel. Deze laatste twee mogelijkheden zijn leuk, maar misschien niet verstandig: het is beter als de crimineel niet weet dat hij in de gaten wordt gehouden.

Wat het nog leuker maakt, is de mogelijkheid om foto’s door te sturen die het apparaat voor je maakt. De laptop maakt foto’s met de interne camera, de telefoon met de selfiecamera. Zo is het dus een koud kunstje om de dief van je apparaten in beeld te brengen. Ook kun je de apparaten op afstand vergrendelen en bij de betaalde versie zelfs alle data wissen, mocht dit gevoelige data betreffen. Met alle informatie die je toegestuurd krijgt kun je naar de politie gaan, die vervolgens eenvoudig de crimineel kan vinden en arresteren. Prey is een absolute must voor reizigers, maar zou op geen enkel apparaat misstaan.