Gratis wifi onder het genot van een kopje koffie. Fijn, maar niet altijd even veilig. Er zijn vele redenen waarom je er liever geen gebruik van zou willen maken. Het is heel makkelijk voor hackers om toegang te krijgen van laptops en smartphones die verbonden zijn met deze onbeveiligde netwerken. Hierdoor kunnen zij meekijken met je surfgedrag en gemakkelijk wachtwoorden van je bankgegevens achterhalen.

Het beste is om bij voorbaat geen gebruik te maken van soortgelijke netwerken. Het kost misschien wat meer, maar de beste oplossing om dit te voorkomen is door continue alleen maar gebruik te maken van je eigen mobiele data.

Wanneer je dan toch echt internet wilt gebruiken en je internet bundel van je abonnement is verbruikt, dan zou je gebruik moeten maken van een VPN, een Virtual Private Network. Een VPN is een netwerk dat gebruik maakt van een openbare telecommunicatie infrastructuur, zoals het internet, om op afstand kantoren of individuele gebruikers te voorzien van veilige toegang tot het netwerk van hun organisatie. Het kan vergeleken worden met een duur systeem die alleen gebruikt kan worden door een organisatie. Gelukkig hebben veel smartphones tegenwoordig VPN-software die al ingebouwd is en die je in je instellingen kunt activeren. Het is dan ook altijd een goed idee om je hier beter in te verdiepen.