Op gebied van datasecurity staat 2014 bekend om de immense datalekken over de hele wereld. Alleen al in de Verenigde Staten zijn er tientallen miljoenen meldingen gemaakt. Datalekken worden veroorzaakt door hackers, maar volgens security.nl zijn hackers niet de hoofdveroorzakers.

Slordigheid

Een derde van de datalekken worden veroorzaakt door computerstoringen, maar toch echt een kwart van de datalekken worden veroorzaakt door slordigheid van werknemers. Door bijvoorbeeld gevoelige gegevens ergens achter te laten, terwijl deze eigenlijk gewist moesten worden. En het verliezen van apparatuur komt ook vaak voor, waardoor (gevoelige) data op straat komen te liggen. Aanval van hackers neemt ook een goede kwart van de veroorzakers in beslag, dit kunnen gerichte aanvallen zijn en malware.

Dataverbindingen

In 2015 moeten bedrijven zich zwaar gaan bewapenen tegen zware beveiligingsgevaren. Vooral cyberaanvallen in de vorm van sabotage zullen steeds vaker voorkomen. Althans zo luidt de voorspelling. We leven nu in de Internet of Things periode, waarbij allerlei apparaten met elkaar zijn verbonden. Hierbij is vooral aandacht voor het functionele aspect dat bij het verbinden van meerdere apparaten komt kijken. En weinig voor de bescherming van gegevens die wordt uitgewisseld tussen deze apparaten. Vooral in een tijdperk waarbij data op een grote schaal worden uitgewisseld, moeten goed beveiligd worden zodat het aantal datalekken niet gaat toenemen.

managersonline.nl

Bron: managersonline.nl