Jaarlijks wordt er in Nederland meer dan 70.000 keer ingebroken in een woning (cijfers: Politie.nl). Dit komt neer op bijna 200 inbraken per dag. In veel gevallen is een inbraak vrij simpel te voorkomen. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste huishoudens in Nederland nog onvoldoende bezig zijn met inbraakpreventie. Met behulp van enkele beveiligingsmaatregelen kan de kans op een woninginbraak aanzienlijk verkleind worden.

Inbraakmethoden van criminelen
Inbrekers gebruiken in de meeste gevallen vaste methoden om de woning binnen te dringen. Zo kan de cilinder van het slot met een tang afgebroken worden of in zijn geheel uit de deur getrokken worden. Ook kan soms de deur geopend worden door simpelweg met een kleerhanger door de brievenbus de klink omlaag te trekken. Een andere beproefde methode is het zogenaamde ‘flipperen’, waarbij met een dun, hard stukje materiaal de dagschoot ingeduwd kan worden. Ook kan een deur opengebroken worden met behulp van een koevoet. Vrijwel alle methoden zijn tegen te gaan met enkele simpele maatregelen.

1. Dubbel slot op alle deuren
Plaats op alle deuren een dubbel slot en gebruik deze ook altijd. Een inbraak vindt vaak plaats bij huizen waar de deur niet op slot zit of slechts op een enkel slot. Kies hierbij altijd voor erkende sloten met inbraakbeveiliging, ook als deze duurder zijn dan andere modellen.

2. Haal de sleutel uit het sleutelgat
Inbrekers kunnen met een kleerhanger door de brievenbus de sleutel omdraaien of uit het slot halen. Ook boren sommige inbrekers een gat in de deur waardoor ze met een ijzerdraadje de sleutel kunnen omdraaien.

3. Bevestig anti-inbraakstrips op deuren
Anti-inbraakstrips zijn metalen strips die over de kier van een deur geplaatst worden. Een anti-inbraakstrip maakt het onmogelijk om de deur met behulp van een koevoet of ander gereedschap open te breken.

4. Installeer een alarmsysteem
Een alarmsysteem is een elektronisch beveiligingssysteem dat afgaat wanneer een inbreker de woning binnendringt. De meeste alarmsysteem produceren een hard geluid dat de inbreker moet afschrikken.

5. Leg waardevolle bezittingen uit het zicht
De simpelste beveiligmaatregel is het uit het zicht leggen van waardevolle bezittingen. De verleiding om in te breken is een stuk groter wanneer een dure laptop, telefoon of sieraden in het zicht liggen.