Het personeel van vliegveld Zaventem, dat vorige week getroffen werd door een terroristische aanslag, dreigt te gaan staken wanneer de veiligheidsvoorzieningen op het vliegveld niet verbeteren. Bij de aanslag op het vliegveld vielen 15 doden en raakten tientallen reizigers (ernstig) gewond. Volgens de werknemers was de veiligheid op het vliegveld al langer een probleem, dat onderschreven werd met de bomaanslag op het vliegveld. De werknemers zien bovendien niet genoeg initiatief vanuit de organisatie om de veiligheid te verbeteren.

Tests op Zaventem voor verbeterde veiligheid

Het vliegveld, dat nog altijd niet heropend is, voert inmiddels tests uit die de infrastructuur en controles moeten verbeteren, waardoor de veiligheid verbeterd wordt. Dinsdag 29 maart wordt met 800 werknemers een grote test uitgevoerd waarbij alle veiligheidsprocedures bij het inchecken en controleren van de bagage uitvoerig onderzocht wordt en verbeterd waar mogelijk.

De politievakbond van België wil concrete verbeteringen zien om een staking van de luchthavenpolitie te voorkomen. Zonder luchthavenpolitie kan het vliegveld onmogelijk heropenen. Volgens de planning moet vliegveld Zaventem woensdag 30 maart weer openen, mits er voldoende maatregelen zijn genomen om de veiligheid van reizigers in de toekomst te garanderen.

Beveiliging overal in Europa aangescherpt

Hoewel alleen in België het dreigingsniveau voor terrorisme gestegen is, zijn in alle omliggende Europese landen extra maatregelen getroffen om de veiligheid van inwoners te waarborgen. Zo lopen op grote Nederlandse treinstations agenten rond met kogelwerende vesten en automatische geweren. Ook belangrijke locaties als het Binnenhof worden extra beveiligd door onder meer militaire politie.

De Nederlandse Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) ziet vooralsnog geen reden om het dreigingsniveau op te schroeven. Volgens de instelling zou het volgende niveau betekenen dat er concrete aanwijzingen zijn voor een aanslag, of een aanslag wordt/is uitgevoerd. Dit is op dit moment niet aan de orde in Nederland.