Soms nog altijd een ondergeschoven kindje: cybersecurity. Tegenwoordig gaat vrijwel al het bedrijfsverkeer onder meer via digitale kanalen. Niet alleen op kantoor zelf, ook vanuit een koffiewinkel of thuis wordt steeds vaker gewerkt. Werk je in een café, dan maak je waarschijnlijk gebruik van een openbaar Wifi-netwerk. Dat is handig, maar vaak ook niet geheel veilig. Iedereen kan namelijk verbonden worden met dit netwerk en tot op zekere hoogte ook data zien van andere gebruikers. Dit kan voorkomen worden door gebruik te maken met een zogenaamd Virtual Private Network, beter bekend als een VPN.

Wat is een VPN?

Een VPN is een versleutelde verbinding tussen twee netwerken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een laptop met een bedrijfsnetwerk of van een laptop met de server van de VPN-provider. Op deze manier kun je compleet veilig gebruik maken van het internet, ook openbare Wifi-netwerken. Werk je regelmatig op een openbaar Wifi-netwerk, dan is een VPN een absolute must.

Er zijn verschillende gratis VPN-services, maar voor échte veiligheid zit je beter bij een betaalde service. Nog altijd zijn deze services vrij goedkoop in vergelijking met de extra veiligheid die je nu krijgt: maximaal zo’n € 5 per maand in de meeste gevallen.

Versleuteld verkeer en andere locatie

Een VPN geeft je computer een anoniem IP-adres, namelijk dat van de VPN-service. Op deze manier is het mogelijk om je computer een andere geografische locatie te geven dan daadwerkelijk het geval is. Op deze manier is het mogelijk om bijvoorbeeld vanuit Australië shows op Uitzendinggemist.nl te kijken of vanuit Nederland het Amerikaanse Netflix-aanbod te bekijken.

Het verkeer dat via een VPN verloopt is volledig versleuteld. Zelfs voor overheden is het zeer lastig tot onmogelijk om het verkeer te lezen.

De (on)veiligheid van een openbaar Wifi-netwerk

Het is schrikbaren eenvoudig om gegevens van iemand te achterhalen via een openbaar Wifi-netwerk. Je hoeft geen geoefende hacker te zijn om op bepaalde manieren informatie te achterhalen van andere gebruikers. Het kan dan gaan om bestanden die vanaf de computer van die gebruiker gedeeld worden met het openbare netwerk, maar ook om sites die bezocht worden en zelfs gegevens die worden ingevoerd, tot wachtwoorden aan toe. De onveiligheid van een openbaar Wifi-netwerk wordt door veel mensen onderschat, terwijl het relatief eenvoudig te beveiligen is.