Met name in grote steden, is het erg belangrijk om maatregelen te nemen tegen inbraak. Inbraakpreventiemaatregelen zijn er in verschillende vormen: simpelweg veilig gedrag, maar ook het installeren van specifieke anti-inbraak objecten. Een woning kan gekeurd worden door een gecertificeerd beveiligingsbedrijf en vervolgens het politiekeurmerk Veilig Wonen verkrijgen. Dit is een keurmerk dat bevestigd dat de woning veilig is tegen inbraak. Niet alleen kan een officiƫle sticker een mogelijke inbreker afschrikken, ook krijg je bij veel verzekeraars korting op de inboedelverzekering wanneer je beschikt over het politiekeurmerk.

Het politiekeurmerk Veilig Wonen behalen

Het politiekeurmerk Veilig Wonen kan alleen behaald worden wanneer wordt voldaan aan specifieke eisen. Er zijn vrij veel eisen waaraan voldaan moet worden, maar globaal moet in elk geval aan de volgende eisen voldaan worden:

  • Personen voor de deur zichtbaar vanuit hal via raam of kijkgaatje
  • Buitenlicht rondom het huis aanwezig
  • Gecertificeerd hang- en sluitwerk op alle ramen en deuren die toegang bieden tot de woning, dus soms ook op een hogere etage
  • Rookmelders op iedere etage op de juiste positie

De laatste eis van rookmelders heeft weinig met inbraakpreventie te maken, maar wel met de veiligheid van de woning in het algemeen. Daarom is besloten ook dit mee te nemen in de keuring van woningen. Naast de genoemde eisen, kijkt de controleur ook naar eventuele zwakke plekken in de beveiliging van de woning. Dit kan per woning verschillen en is daarom lastig te weergeven in een overzicht. Waar echter aan gedacht kan worden is een raam op een hogere verdieping die (te) makkelijk bereikt en geopend kan worden.

Kosten politiekeurmerk Veilig Wonen

Hoewel er korting ontvangen kan worden op de inboedelverzekering met een politiekeurmerk Veilig Wonen, zijn de kosten altijd voor de persoon zelf. Het verschilt per beveiligingsbedrijf hoe hoog de kosten zijn voor een inspectie, maar over het algemeen moet gedacht worden aan enkele tientallen euro’s.

Moeten er nog extra preventiemaatregelen genomen worden, dan kunnen de kosten snel oplopen tot enkele honderden euro’s. Meestal kan het beveiligingsbedrijf dat de inspectie uitvoert hierin assisteren, zodat het keurmerk zeker wordt behaald na het nemen van de maatregelen.