We zijn tegenwoordig vrijwel 24 uur per dag online. Via je smartphone, laptop en soms zelfs horloge en andere apparaten. Dat is geweldig, want een wereld van informatie zit letterlijk in je broekzak of staat voor je in een computer. Het brengt echter ook risico’s met zich mee. Zit je op het internet, dan ben je ook een doelwit voor hackers en criminelen die informatie en geld van je willen stelen. Met name op openbare Wifi-netwerken loop je een erg groot gevaar op hacks. Gelukkig kun je jezelf hier goed tegen wapenen met behulp van een Virtual Private Network

Wat is een VPN?

Werk je ergens op kantoor, dan heb je misschien wel eens gehoord van een VPN. Een VPN kan gezien worden als een afgeschermd netwerk binnen een groter netwerk, waarbij het grotere netwerk meestal het internet is. Je verbindt bij een VPN je eigen systeem met tenminste één ander systeem via een soort tunnel in het internet. Deze tunnel is niet zichtbaar voor buitenstaanders en al helemaal niet te kraken.

Met een VPN kun je bijvoorbeeld op afstand met een beveiligde verbinding je werkcomputer op kantoor benaderen. Je kunt het echter ook gebruiken om beveiligd te internetten. Maak je gebruik van een openbaar Wifi-netwerk, dan ben je voor iedereen zichtbaar en hoef je geen genie te zijn om de computer van iemand anders in het netwerk te infiltreren. Gebruik je echter een VPN, dan ben je vrijwel onzichtbaar.

Is een VPN helemaal veilig?

Met de NSA leaks van Edward Snowden is ook gebleken dat de NSA een groot deel van de VPN verbindingen wist te kraken. Het was lang onduidelijk hoe, maar inmiddels weten we dat dit komt door een specifieke manier van versleutelen die een meerderheid van de VPNs gebruikt. Deze zwakke plek is vergelijkbaar met het gebruik van hetzelfde wachtwoord voor iedere dienst waarvoor je gebruik maakt.

Zo simpel ligt het echter niet. Zelfs met de supercomputers duurt het lang voordat de NSA een verbinding gekraakt heeft, zelfs wanneer deze zwakke plek al uitgewerkt is door de dienst. Bovendien kost het erg veel geld, miljoenen euro’s. Vanzelfsprekend hebben criminelen deze mogelijkheden niet. Doe je niets (zwaar) illegaals, dan kun je dus met een gerust hart een VPN gebruiken.