Wanneer er sprake is van noodsituaties binnen jouw bedrijf, dan is het belangrijk om snel met elkaar te communiceren. Bij een brand is het noodzaak om iedereen zo snel mogelijk veilig buiten te krijgen, zonder dat er paniek uitbreekt. Wanneer er sprake is van diefstal, dan wil je deze persoon zo snel mogelijk aan kunnen houden. Met elkaar bellen is in dit geval niet handig. Je zal net zien dat de verbinding slecht is (of zelfs niet tot stand kan worden gebracht) en telefoneren kan ook te opzichtig zijn waardoor de persoon in kwestie alleen maar sneller op de vlucht slaat. Om juist te handelen in dit soort situaties zijn er een aantal dingen die je kunt doen.

Snel in contact met je collega’s

Je betrapt iemand op diefstal en wilt daarom zo snel mogelijk je collega’s alarmeren. Eerst moet je nog naar je telefoon zoeken, je mobiel ontgrendelen, een bericht typen of een aantal personen bellen. Er gaat behoorlijk wat tijd overheen voordat je de melding hebt gemaakt. Dit kan veel sneller en efficiënter met een portofoon. Bijvoorbeeld een Kenwood walkie talkie. Je hoeft alleen maar op de knop te drukken, je bericht in te spreken en de ander hoort gelijk je bericht. Het is zelfs mogelijk om portofoons in een set aan te schaffen, zodat je gelijk in verbinding staat met meerdere collega’s Dit is vooral heel handig wanneer je werkt in een grote winkel of winkelcentrum.

Voorkom paniek

Bij calamiteiten kan het voorkomen dat een groot gedeelte van de aanwezig mensen in paniek raakt. Dit werkt zeer aanstekelijk. Ook bij een diefstal en de jacht naar de dief zal je veel bekijks hebben. Ook dit is een standaard reactie, ga maar eens na hoeveel ‘kijkers’ er zijn wanneer iemand gewond is en opgepikt wordt door de ambulance. Maar dit kan weer zorgen voor opstoppingen, en in het geval van paniek rennen mensen alle kanten uit. In dit geval is het dus belangrijk om mensen rustig te houden. Spreek een aantal codewoorden af en spreek niet te hard met elkaar. Een woord als ‘gevaar’, ‘bom’ of ‘brand’ kan als paniek veroorzaken. Ook in dit geval is een portofoon kopen dus verstandig om te doen.
comic-1296117_960_720

Wie doet het woord?

Wanneer het gaat om een grote brand, een overval of een diefstal waar behoorlijk wat mensen bij betrokken zijn, dan zal je vaak te maken krijgen met de pers. Journalisten willen graag weten wat er gebeurd is, zodat ze hier verslag van kunnen doen. Vergis je hier niet in, deze reporters zijn vaak snel ter plaatse om hun vragen te stellen. Spreek daarom altijd goed af wie het woord doet, of het nou gaat om een bedrijf, school, winkel of iets anders. Zo voorkom je dat er details worden vermeld die niet bekend mogen worden. Wijs dus altijd een woordvoerder aan. Verder is het goed om je te focussen op hoe je collega’s, leerlingen en ouders of omwonenden (kijk wat relevant is voor jouw situatie) informeert na zulke momenten. Zo voorkom je veel dezelfde vragen en verspreiding van onjuiste informatie.